Hällesåkerskolan Klass A, Dag 4

Att träffa en klass för sista gången innebär både lite vemod men även mycket spänning då det är den dagen allt som eleverna har gjort under projektet sammanställas till ett Konsttoalett! Det var så även denna dag när jag kom till Klass A. Första uppgiften var att ta fram de färdigmålade pappren- silver för månen och gul/orange för solen. Strålar skulle det bli av dessa papper. Tillsammans kom vi fram till att månen skulle få raka spetsiga strålar- som långa trekanter. Under stor koncentration klippte barnen i sina pappersark.

 

 
 
Allt eftersom eleverna blev klara fick de gå fram till mattan, med takets dimensioner utmätt i tejp, och lägga sina strålar kring den pappersmodellen av lampan som en elev hade fixat åt oss. Så vackert det blev!

 
Nu var det solens tur! Hur skulle solens strålar se ut då? ´Kanske skulle de vara lite vågiga?´, sa en elev. ´Vi testar det!`sa jag. Och så blev det många vågiga strålar- och inte två elever som klippte likadant. Fascinerande.

Igen lades alla strålar kring ´lampan´...

 
Vi samlades kring mattan och det var en uppsluppen stämmning i gruppen. ´Oj så fint det blev!´ Var det många som sa. ´Tänk att det kan bli så fint bara av en massa papperslappar!´. Vi såg allihopa hur solen och månens strålar kunde lätt fylla hela taket och då funderade vi på att låta dem göra det och istället limma upp de flygande figurerna på väggen som en ring kring solen och månen.
 
Efter lektionen började jag limma upp alla ( etthundra? tvåhundra??) pappersstrålar. Barnen kom in då och då inder arbetet och kollade av om det blev bra såsom de ville ha det. De verkade nöjda!

Dag toaletten blev inte riktigt klar då jag kom på att jag var tvungen att fixera de teckningarna som var av akvarellpennor innen jag kunde limma upp dem. Sedan har eleverna gjort en massa fina WC skyltar till dörrarna som ska limmas upp. Men vad säger ni, visst ser det bra ut redan nu??


 


 

Hällesåkerskolan Klass A, Dag 3

Med två toaletter så har man möjlighet att skapa två varianter på ett tema. Vi hade redan bestämt att vi skulle  utsmycka taket med alla slags flygande saker. Mitt på  varje tak finns en lampa och eleverna tänkte att dem blir som en sol eller en måne mitt i himmelen! Så fint tänkte jag! Då kunde vi bestämma att en toalett skulle vara en dagshimmel och den andra en natthimmel! 
 
Jag hade med mig svart papper och oljepasteller och eleverna satt igång och målade en massa spännande flygande nattvarelser!

Här ser ni några av dessa!
 
Jag tejpade upp takets och de små väggremsarnas dimensioner på samlingsmattan och placerade alla de färdiga figurer på den för att alla skulle se hur det kommer att se ut sedan.

 
Den andra timmen pratade vi om att det hade varit fint om det fanns strålar kring solen och månen. Strålarna kunde klippas efter vi hade målat pappret de färger vi ville ha.  Alla fick först måla ett helt papper med silverfärg och testa att använda pensln för att skapa olika strukturer i färgen.

 
Sedan tvättade alla sina penslar och fick istället gult, vit och en liten klick med rött på sina paletter. Nu skulle alla försöka måla så många olika färger och nyanser som de kunde med bara dessa tre färger. Använde man vatten så kunde man få ännu fler färger! Detta klarade eleverna gallant!

Nästa gång klipper vi ut fina strålar av dessa egenfärgade papper.
 
 
 
 

Klass B konsttoalett blir färdig!

Det är alltid roligt när en ny Konsttoalett födds! Varje ny toalett är helt unik och det är det som är så spännande! Tänk att efter över 36 Konsttoaletter så finns det inte två som är likadana. Men så konsttigt är det inte eftersom varje grupp är unik och de samarbetar på helt unika sätt. Det fascinerar mig ändå! Och det är överraskningen varje gång som gör mitt jobb så himla roligt!
 
Idag pratade jag med Klass B om hur vi skulle göra med alla de fina silver och blå figurer som eleverna hade målat till bakgrunden. Tanken var ju att de skulle klistras på de rätta ställerna - himmel, hav, ängar med blommor, underjorden och lava - men då skulle det mesta av den fina bakgrunden försvinna och det våre ju synd!! Vi brainstormade lite om en annan placering och då kom vi överrens om att skapa en bild under fönstret och kanske runt spegeln.
 
Och så blev det men figurerna räckte även till en liten scen över dörren och några fiskar fick faktiskt simma till slut i havet!

 

Hällesåkerskolan Klass A, Dag 2

Dag två och dags för klassen att komma fram till vad det skulle bli för konstnärligutsmyckning på toaletterna. Förra lektionen hade flera börjat prata om att man kunde ha flygande saker längst upp på väggarna och på taket eftersom mycket utav toalettväggarna är kaklade. Denna dag tog jag med några bilder. Det var bilder på gamla Italienska målningar av änglar - änglarna hade fågelvingar som var ibland riktigt färggranna! I hade även med mig bilder på fåglar så att eleverna kunde studera vingar och även av andra saker som flyger som till exempel fjärillar, trollsländor och fladdermöss. 
 
Men för att göra det hela lite roligare föreslog eleverna att de skulle sätta vingar på saker som inte brukar flyga! Kolla här vilka saker som fick vingar av Klass B!
 
 
 
 
 
 
Efter rast pratade vi om bakgrunden. Hur skulle bakgrunden till de flygande figurerna vara i just denna konstnärliga utsmyckningen? Jag hade med mig akvarellpennor till denna lektion så jag visade snabbt hur man kan först skissa med färgpennorna och sedan få färgerna att flyta ihop med hjälp av lite vatten och en pensel. Det var många som fick aha upplevelse denna lektion då färgerna blandades och man fick fram alla regnbågens färger!
 
 
 
 
 
 
 
 
En sista färgexperiment bild blir denna där man upptäckte att vatten har en  ytspänning då man droppar små mångder på pappret samtidigt som det gick att ge varje droppe en klick färg från akvarellpennorna! En liten lektion i naturvetenskap mitt i  bildprojektet!

 

Hällesåkerskolan Klass A, Dag 1

Nästa klass på Hällesåkerskolan var Klass A, också en årskurs 1-3 klass. Vi började projektet på samma sätt som klass B; studera toaletterna och sedan gå in till sitt bord och skissa det dem kom ihåg med blyetspennor. Alla löste detta bildproblem på sitt eget sätt och alla var överens om att det inte fanns två toalettskissar som var likadana.
 
 Viktigt att nämna är att Klass B har två toaletter. De är likadana fast spegelvända och med ett handfat utanför mellan de två dörrarna.
 
 
Efter rast var det dags för känslokorten. Händerna var mycket aktiva udner denna lektion!
 
 
 
 
 
Det var många elever som ville testa att uttrycka lite olika känslor som hästkänslan till exempel. Vad är det för känsla när man är med sin häst, hur känns det och hur skulle det se ut om man målade det med färger och former? Många elever också tyckte om att experimentera med färglager och sedan att rista igenom med spiken så att de olika färglagrarna kom fram. Ta en titt på de fantastiska känslokorten som blev till!
 
 
 
 
 
 
När alla var klara med sina bilder testade vi att lägga bilderna ihop som en bild. Detta var bra träning för sedan när vi ska lägga ihop allas bilder till ett gemensamt verk på toaletterna.

Eleverna var bra på att samarbeta och väldigt snabbt blev det stora vackra färggranna bilder på samlingsmattan!
 
 
 
 
 
 
 
 

Hällesåkerskolan Klass B, Dag 4

Något fantastisk hände på Hällesåkerskolan. En elev kom upp till mig och sa att ´Vet du vad? Du har gjort att jag ahr börjat måla igen!´. Jag blev så glad så jag kan knappt förklara. Att kunna bidra till detta- att ett barn återupptäcker glädjen i eget skapande- det är guld och ger mig så mycket energi att fortsätta med dessa projekt!
 
Dag 4 började med att alla fick arbeta färdigt på sina silverfigurer. Idag fick även teckna på figurena med svart tusch pennor och tägga till blåmetallisk färg på utvalda delar. Så många vackra målningar det blev!
 
 
 
 
 
 
 
Efter lunch var det dags att limma upp alla de färgremsarna  på toalettväggen. Några elever arbetade länge på golvet med det viktiga jobbet att måla tapetklister på varje remsa och langa upp till limmningen på väggen. Vi började hela målningen med att limma upp den vackra regnbågmålningen på vänster hörnet. Sedan var det även en sol som tittade fram över en slivrig blå himmel. Den fick vara längst upp på vår bakgrund. Bit för bit- som en jätte pussel limmades hela stora bilden ihop! Barnen var fantastiskt duktiga och fokuserade och kom på en massa bra idéer på arbetets gång som gjorde att helheten bara blev bättre och bättre. Flera killar sa att vissa färgremsar såg ut som lava så vi la till en lager till i vår jord genomskärning. Barnen ville ha något framför sig när de satt på toan så de ville sätta upp remsar under fönstret. De prickiga remsarna var som en blomsteräng...
 
Kolla bara så fin den blev vår bakgrund! Frågan är om vi verkligen vill täcka över den med de silvriga figurena...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hällesåkerskolan Klass B, Dag 3

Idag började vi med att titta på alla teckningarna från förra gången vi sågs. När man tittade noga på allas idéer så kunde man se att de hade tillsammans ritat en hel genomkärning av utomhusmiljön - från himmelen med solen och stjärnor och fåglar som flyger,  havet med alla havsdjur, marken med träd, blommor, hus, och till och med alla djur som bor under marken. Varför inte dela upp tusch målningar i färger som blir till en bakgrund som rymmer alla dessa nivåer?  
 
Några elever kom igång med egna idéer! Det blev figurer av vikt och klippt papper, skulpturer av sammansatta papperslappar och kollage. Vilka kreativa barn!


 
 
 
 
När alla tuschmålningar hade blivit klippta började eleverna teckna olika figurer och föremål som skulle befolka detta färggranna landskap. Alla målades siver - läcker mot den mycket dynamiska bakgrunden men också lugn och ett sätt att få en helhet i konstverket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hällesåkerskolan Klass B, Dag 2


Denna dag började vi med att prata om hur klassens konstnärliga utsmyckningen på toaletten skulle kunna se ut. Vad var eleverna intresserade av? Och vad ville de berätta om vilka de var för någon som besökte deras toalett. En elev sa ´Kan inte vi göra så att det blir utomhus fast innomhus?´. Vilken bra idé! Jag undrade om det var den vackra omgivningen runt Hällesåker som de ville ta innomhus. ´Nej det är tråkigt tycker vi! Vi gillar ju stan och Liseberg!´. ´Jungel är kul!`, sa en annan elev. Då var tankarna igång och alla började teckna på stora vita papper (nu med nya kunskaper om blyertspennor) Idag fick eleverna prova även mina akvarellpennor och penslar doppade i vatten.
Här ser ni några av teckningarna som producerades den första timmen.

 
 
 
 
 


 
Den andra timmen pratade vi om bakgrunden. Jag tog fram flytande tusch i blå, röd och gul och eleverna fick arbeta på akvarellpapper och med mycket vatten så att färgerna flöt ihop. Det blev regnbågens alla färger på pappret den dagen!

 
 
 

Hällesåkerskolan Klass B, Dag 1


Ett nytt läsår, nya Konsttoalettprojekt! Först i ordning blir Hällesåkerskolan i Mölndals kommun. Jag träffade en klass med elever i årskurs 1-3 i förra veckan för att introducera projektet och sätta igång processen mot ett eget Konsttoalett. Det ska bli spännande att se vad dessa elever hittar på!

Första uppgift var förstås att titta på toaletten. Eleverna var duktiga på att titta och berätta om allt de såg i rummet (dusch,korgar, krokar) hur stort rummet var ( längre än bred och minst dubbel så hög som eleverna när de stäcker upp sina armar i luften), hur de olika ytorna i rummet såg ut och kändes (väggarna har ett mönster som ¨ser ut som regn¨, golvet har upphöjda prickar, fönstret har ränder ) var det kom ljus ifrån (lampor, fönstret) och var det är skuggigt (inne i elementen, under toaletten).

Sedan fick eleverna teckna det de kom ihåg med HB blyertspennor på stora papper. Skuggorna fick man fram med hjälp utav blyertspennor som hade mera B. Eleverna fick veta att H står för Hard på engelska (hård) och B står för Black (svart). Ju mer H en penna har desto hårdare och ljusare blir märket på pappret. Ju mer B den har desto mer svart och man kan teckna riktigt mörkt på pappret.
 
 


 
 


 
Efter rasten kom eleverna in med ny energi. Nu skulle vi börja tänka på vad vi ville ha som känsla inne i deras konsttoalett. Det är viktigt att tänka på så att de som använder toaletten ska ha en trevlig stund där! Jag visade några små känslokort som jag hade ritat med oljakritor och de fick säga viken känsla bilderna gav dem. Sedan fick de själva testa att få fram först en glad känsla med hjälp av färg och form på de små pappren, och efter det en ledsen eller arg känsla. 
 

 
 
Jag visade hur man kunde rista igenom lager av färg med en spik så att färgerna under lyste igenom. Här är två exempel!
 

Jag imponerades av hur eleverna lyckades verkligen uttrycka dessa känslor utan att använda gubbar eller 'smilies'. Bara färg, form och fantasi!
De arbetade på och det blev en hel del underbara känslokort på mycket kort tid! Härligt!
 
 
 
 
 
 
 
 
Sista övning var att testa att sätta ihop allas bilder till ett enda bild. Det blev ett hjärta med snygg svart kant. 
 

RSS 2.0