Hällesåkerskolan Klass B, Dag 1


Ett nytt läsår, nya Konsttoalettprojekt! Först i ordning blir Hällesåkerskolan i Mölndals kommun. Jag träffade en klass med elever i årskurs 1-3 i förra veckan för att introducera projektet och sätta igång processen mot ett eget Konsttoalett. Det ska bli spännande att se vad dessa elever hittar på!

Första uppgift var förstås att titta på toaletten. Eleverna var duktiga på att titta och berätta om allt de såg i rummet (dusch,korgar, krokar) hur stort rummet var ( längre än bred och minst dubbel så hög som eleverna när de stäcker upp sina armar i luften), hur de olika ytorna i rummet såg ut och kändes (väggarna har ett mönster som ¨ser ut som regn¨, golvet har upphöjda prickar, fönstret har ränder ) var det kom ljus ifrån (lampor, fönstret) och var det är skuggigt (inne i elementen, under toaletten).

Sedan fick eleverna teckna det de kom ihåg med HB blyertspennor på stora papper. Skuggorna fick man fram med hjälp utav blyertspennor som hade mera B. Eleverna fick veta att H står för Hard på engelska (hård) och B står för Black (svart). Ju mer H en penna har desto hårdare och ljusare blir märket på pappret. Ju mer B den har desto mer svart och man kan teckna riktigt mörkt på pappret.
 
 


 
 


 
Efter rasten kom eleverna in med ny energi. Nu skulle vi börja tänka på vad vi ville ha som känsla inne i deras konsttoalett. Det är viktigt att tänka på så att de som använder toaletten ska ha en trevlig stund där! Jag visade några små känslokort som jag hade ritat med oljakritor och de fick säga viken känsla bilderna gav dem. Sedan fick de själva testa att få fram först en glad känsla med hjälp av färg och form på de små pappren, och efter det en ledsen eller arg känsla. 
 

 
 
Jag visade hur man kunde rista igenom lager av färg med en spik så att färgerna under lyste igenom. Här är två exempel!
 

Jag imponerades av hur eleverna lyckades verkligen uttrycka dessa känslor utan att använda gubbar eller 'smilies'. Bara färg, form och fantasi!
De arbetade på och det blev en hel del underbara känslokort på mycket kort tid! Härligt!
 
 
 
 
 
 
 
 
Sista övning var att testa att sätta ihop allas bilder till ett enda bild. Det blev ett hjärta med snygg svart kant. 
 

Kommentarer
Postat av: Ingela Jonasson

Spännande att följa.
Heja, heja allihop och lycka till!

2012-09-10 @ 09:03:13
URL: http://pysslatillsammans.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0