Äsperödsskolan Årskurs 1, Uddevalla


Förra veckan började jag på nya projekt i Uddevalla. Det ska bli 3 skolor totallt med elever från Åk 1 till Åk 7.


I Äsperödsskolan på onsdag och torsdag mötte jag först två grupper av ivriga första klassare på förmiddagen och en halvklass med energiska Åk 4 elever på eftermiddagen.

Årskurs 1

Ettorna har arbetat utifrån en sagobok i år och vi kom överrens om att det skulle vara ett bra tema för arbetet med konsttoaletterna. Sagan handlar om dramatiska händelserna i Miniland då en drake tröttnar på att bo i Skuggans land och beger sig in till Kungens slott med avsikt att ta Kungens skatter och senare ta över hela kungariket. Mini är den lilla killen som ska rädda Miniland - det är en klassisk saga om striden mellan gott och ont helt enkelt. Jag funderade på drakar som symbol och det ledde mig till kinesisk mytologin där drakar anses inte som onda som i västerländska sagor utan tvärttom är symboler för styrka och tur. Jag visade svart tusch drakemålningar  av den kinesiska konstnären Chen Rong från år 1244. 
Chen Rong målning av drakar


Kinesiska drakar är uppbyggda av en massa olika djurdelar; kamelhuvud, koöron, ormhals, örnklor, tigertassar, fiskfjäll och hjorthorn. Eleverna fick se bilder av dessa olika delar och jämförde dem med Chen Rongs målningar- sedan fick de förstår prova själva att måla sitt eget drake!


Vi började medlägga en pöl av svart tusch   på mitten av ett blad akvarellpapper med hjälp av en pipett. Sedan fick eleverna blåsa tuschen åt olika håll genom att blåsa försiktigt i ett sugrör. I denna tusch mönster fick barnen leta delar av sitt eget drake- var skulle huvudet finnas, benen och svansen? Med pensel målades delarna fram - och så vackra och levande dessa drakar blev!

Nästa dag när den vattenfasta tuschen hade torkat arbetade eleverna på bakgrunden. Genom att doppa hela pappret i en vattenbad och sedan måla med pensel och en bit skumgummi arbetade de fram vackra tuschvärldar i olika nyanser av blått. Som alltid så blev det inte två elever som målade likt den andra- alla är unika och alla är lika vackra!

Kommentarer
Postat av: lindanoremalm

Riktiga konstnärer!

Mvh Linda Liams mamma

2012-05-05 @ 08:47:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0